Egenutgivning av böcker

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med egenutgivning av böcker. Genom att själv publicera ett alster som man skrivit kan man nå ut till läsare snabbt och relativt enkelt. Men det kan också vara svårt att bli tagen på allvar och man kan få problem med att sälja boken. Men självklart är en egenutgivning av sin bok inget negativt. Det visar att man tror på sig själv och att man gör allt för att lyckas.

Många förlag som publicerar böcker ägnar många timmar åt att granska och läsa manus. Det krävs tid till att revidera och komplettera tills boken är klar för pressarna. Många böcker klarar inte den hårda granskningen och då kanske man skickar boken till ett annat förlag. Men om man blir nekad eller rent av ratad kanske man känner att man skrivit i onödan. För har man nu tagit sig tid och planerat och gjort efterforskningar vill man självklart bli publicerad. Samt få uppskattning och beröm för sin bok. Men om man anser att förlagen varit för hårda och den kritik de gav var felaktig, då kan man självklart publicera sin egen bok, så slipper man se sin kreativa ådra bli lidande. Det är bara positivt med litteratur som inte är hårt granskade och som förlagen tillåter oss läsa. För var finns då egentligen valfriheten? Vem bestämmer egentligen vad som är bra eller dålig litteratur, om all litteratur inte blir publicerad. Genom att ge ut alster själv, skapar man en variation av böcker. Man ger läsaren andra valmöjligheter och berikar litteraturen.

Det finns många olika företag som kan hjälpa en att publicera sin bok. Det är bara att söka på nätet om egenutgivna böcker så kommer det upp en rad olika företag som specialiserar sig på att trycka böcker. Kanske har du skrivit en bok som du bara vill publicera för eget bruk. Då finns det till och med förlag som publicerar en bok. Jag tycker att det kan vara ett smart drag att titta runt på olika publiceringsförlag, för att hitta det som passar en själv. Det kan vara något med layouten, priset eller produktionstiden som är avgörande för vilket företag som passar bäst för att publicera just ditt alster. Välj efter eget tyck och smak. Det är ändå din bok som du rår över och den ska självklart bli precis som du vill ha den.

När man sedan har sin egen bok tryckt och färdig för försäljning kan man självklart skapa sig en egen webbsida som man kan sälja ifrån. Kanske delar du boken på sociala medier, för att nå ut till potentiella kunder. Det finns inget som hindrar dig att besöka en bokhandel och fråga om de kan tänka sig att sälja din bok. De kan säga nej, eftersom de är bundna att sälja böcker genom olika förlag, men en fråga kan man alltid ställa.

Valet är självklart ditt, hur du än väljer att publicera din bok. Du måste bara våga tro på dig själv och din förmåga. Det finns alltid ett intresse för böcker och genom att skapa en variation av olika böcker ger man också läsaren en bredare bild av vad litteratur är.