Några av Sveriges författare

Hur ska man kunna välja ut tre bästsäljande författare ur den fantastiska skara av personer som berikar vårt svenska språk. Författare som skriver och publicerar böcker som griper tag i en och får läsaren att längta efter nästa bok, strax efter att man precis slagit igen en rykande färsk bok.

Den första författaren som jag kommer att skriva om är Sofie Sarenbrant. Hon har skrivit böcker om Emma Sköld, en polis som utreder mord och som själv hamnar i problem. Sarenbrants böcker ingår i temat deckare, och även om de är en serie av fem böcker om polisen Emma Sköld är de fristående, och kan läsas helt oberoende av varandra. Men självklart är de bäst att läsas i den ordning de utkom. Böckerna heter Vila i frid, Andra andningen, Visning pågår, Avdelning 73 och Tiggaren, och är en deckarserie. Även om det är olika brott som begås i varje bok så fortsätter livet kring huvudkaraktären. Hon växer, får nya bekantskaper och intrigerna tätnar. Om man gillar Sarenbrants böcker så har hon även skrivit två böcker innan böckerna om Emma Sköld, dessa två hör ihop och bör läsas i kronologisk ordning. Den första boken heter Vecka 36 och den andra Istället för dig. Båda handlar om barn så förbered dig med näsdukar om du blir extra rörd av fall som involverar barn.

Sarenbrants senaste bok heter Bakom din rygg och är en bok i samma stil som hennes tidigare, och läsaren försöker att lösa brottet innan boken är slut. Få se om du lyckas med det!

En annan populär författare är Emelie Schepp, hon skriver böcker som ingår i genren thriller vilket kan relatera till deckare men som är lite mer grova och spännande. Schepp håller sig till sin huvudkaraktär Jana Berzelius som är en åklagare. Tillsammans med två kriminalpoliser så utreder hon brott. Böcker som Emelie Schepp skrivit är Märkt för livet, som är den inledande berättelsen om Jana Berzelius. Sedan har vi Vita spår, Prio ett och Pappas pojke, böckerna går ihop lite och bör läsas i sin helhet i den kronologiska ordning som de utkom. Men självklart är en bok alltid en bok och kan läsas i vilken ordning som helst. Men för att förstå den parallella handling som huvudpersonen utspelar vid sidan av brotten så är det ett stort plus att läsa dem i ordning.

De sista två författarna är Ingela Korsell och Åsa Larsson och jag anser att de just nu är två av Sveriges bästsäljande författare eftersom de fått många barn och ungdomar att läsa deras bokserie. I helgen hade de världspremiär av sista delen i serien om Pax-böckerna, och som barn och även vuxna har väntat! Pax är en bokserie som handlar om Alrik och Viggo, två killar som kommer från Stockholm men hamnar som fosterbarn i Mariefred. Där utspelar sig en kamp mellan gott och ont och läsaren får följa huvudkaraktärernas möten med olika väsen. De får lära sig att bemästra häxkonst och möta olika fiender. Böckerna är skrivna som en enda stor bok, uppdelade i 10 delar. Det betyder att den första boken Nidstången börjar på kapitel ett, de resterande böckerna heter; Grimmen, Bjäran. Mylingen, Gasten, Näcken, Pestan, Vitormen, Maran och den sista boken som kom den 8 september heter Draugen.

Så vad du än gillar att läsa för genre så är dessa de tre bästsäljande författarna från Sverige. Läs och njut av deras böcker.